Formgivning, bildbearbetning och film (författaruppläsning) av Marie Sälmarks starka bok “Lukten av min egen rädsla”.

En nästan outhärdlig bok om ondska, tortyr och flykt. Blanca är en av de få som överlevde dödslägren i Argentina under militärdiktaturen 1976-1983. Hon flydde med sin familj till Sverige och berättar om tortyr, våldtäkter och död i dödslägret ESMA.

Vi grät när vi läste och försökte översätta känslan till bilder och form. Bobo bearbetade befintliga färgbilder till svartvita med svärtade organiska kanter.

ESMA var det största av de många dödslägren i Argentina under militärdiktaturen 1976-1983.

Trettiotusen människor försvann – torterade till döds eller utslängda levande från flygplan. Blanca Firpo överlevde och flydde med sin familj till Sverige.

“Vi ville överleva, inte för att rädda våra liv utan för att kunna berätta för världen vad som skedde. Torterarna slog ihjäl oss i Guds namn. Det luktade bränt om oss efter eltortyren. Mensblodet rann och min kropp var blåslagen. Om jag inte duschade fick jag stryk och om jag duschade blev jag våldtagen. Mellan våldtäkterna slog de med batongen eller testade vattentortyr. Jag ska aldrig glömma och jag ser mina döda kamraters ansikten framför mig om och om igen.”

Lidandet efter tortyren tar aldrig slut. Söndersparkade njurar, förstörd rygg med skelettet som trycker på hjärta och lungor, skadade tänder, nedsatt hörsel och den posttraumatiska stressen som alltid gör sig påmind. Men Blanca ger aldrig upp och arbetar nu med sina kamrater i Buenos Aires för att få de ansvariga militärerna dömda för brott mot mänskligheten.

Författare: Marie Sälmark
Formgivning: Mette Lindblad
Bildbearbetning: Bobo Lindblad

“Lukten av min egen rädsla” kan köpas på Bokus och Adlibris.

Marie Sälmark läser om Blanca Firpo i boken “Lukten av min egen rädsla” nedan.